Slagaderverkalking.nl

Homocysteïne


De meeste mensen hebben nog nooit van homocysteïne gehoord. Toch is het belangrijk er iets over te weten, want naar schatting 15% van de hartaanvallen en beroertes lijkt een verband te hebben met een verhoogd homocysteïne.

In de jaren '70 onderzocht patholoog Dr. Kilmer McCully jonge kinderen die waren overleden aan de gevolgen slagaderverkalking. De aderverkalking bleek samen te hangen met een sterk verhoogd homocysteïne. Door een genetisch defect was het lichaam van deze kinderen niet in staat homocysteïne af te breken. Hieruit ontstond de gedachte dat volwassenen met chronisch licht verhoogde homocysteïne-niveau's mogelijk aanzienlijk sneller aderverkalking ontwikkelen dan gemiddeld.

In de jaren '70 lag de focus echter sterk op cholesterol-onderzoek, en wel zodanig dat Dr. McCully, toen onderzoeker bij het prestigieuze Harvard, ontslag aangezegd werd. Vele jaren later bleek toch dat de gedachte van McCully een hele goede was. Dat heeft geleid tot eerherstel. Mogelijk waren zijn ideeŽn weinig in trek omdat een verhoogd homocysteïne met eenvoudige, niet-patenteerbare supplementen aangepakt kan worden: Foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.

Het is dus verstandig dat mensen die aderverkalking aan de vaatwand hebben, of waarbij gedacht wordt dat er sprake is van een verhoogd infarctrisico, ook hun homocysteïne niveau laten controleren.