Slagaderverkalking.nl

Lp(a) / lipoproteïne a / lp 'kleine a'


Een verhoogd lp(a) is een zeer serieus te nemen risicofactor voor aderverkalking. Hoewel het meten hooguit een paar tientjes kost wordt het niet routinematig gedaan. Het is geen gek idee uw lp(a) waarde eens te laten controleren, en helemaal als er aan uw vaatwand slagaderverkalking is geconstateerd.

Een duidelijk voorbeeld is het verhaal dat Douglas Long over zichzelf vertelt op YouTube. Douglas was een gezond levende man, 49 jaar, met een op het eerste gezicht laag risico voor hart- en vaatziekten: niet rokend, geen overgewicht, geen hoge bloeddruk, geen afwijkende cholesterol-waarden. Toch kreeg Douglas bij het hardlopen last van pijn op de borst en pijn in de linkerarm: angina pectoris. Voor Douglas het wist lag hij in het ziekenhuis voor een drievoudige bypass-operatie. Hoe kon dat? Douglas bleek een verhoogd lp(a) te hebben. Gelukkig heeft hij het overleefd. Veel beter had natuurlijk geweest als hij zijn probleem 10 tot 20 jaar eerder had ontdekt. De kans dat iemand als Douglas met een periodieke echoscan van de vaatwand en bloedonderzoek tijdig zijn risico ontdekt is groot. Er is dan ruim tijd om dit probleem onder controle te brengen en het medisch onheil af te wenden.

Lp(a) is één van de koffertjes die cholesterol en vetten / triglyceriden door het bloed transporteren. De concentratie in het bloed van dit type 'lipoproteïne' kan tussen individuen sterk verschillen. Sommige mensen hebben bijna niets, en sommige duidelijk te veel. Bij voorkeur is de concentratie lp(a) laag. De lp(a)-waarde is sterk erfelijk bepaald. De behandeling van een te hoog lp(a) bestaat meestal uit een vrij hoge dosis niacine, onder toezicht van een arts. Andere namen voor niacine zijn nicotinezuur en vitamine B3. Overigens blijkt niacine-suppletie een breed scala van afwijkingen in de cholesterol-triglyceriden-lipoproteïnen-balans recht te kunnen trekken.